Akvarellfärg

Akvarellfärg

Akvarellfärg består av fint rivet pigment och bindemedlet gummi arabicum.

Akvarellen ger tillsammans med vatten en transparent effekt där även papprets kvalitet och struktur har stor betydelse.

Typiskt för akvarell är att inte måla vitt utan istället använda sparade eller tunna områden av det vita papperet för att skapa ljus. Akvarell målas helst med mjuka spenstiga penslar som kan hålla mycket vatten, samtidigt som spetsen är fin. 

Akvarell finns i fast form på kopp, samt flytande i tub. Hos oss hittar du fabrikat såsom Winsor & Newton, Schmincke och St Petersburg.

Vi har givetvis även diverse tillbehör såsom maskeringsvätska, textur- och granuleringsmedium, penslar, svampar, papper och tejp.

Hur man väljer akvarellfärg

Precis som i andra tekniker så brukar man prata om två kvaliteter, studiekvalitet och konstnärskvalitet. Färger av hög kvalitet innehåller mer pigment och har också i regel högre ljusäkthet vilket betyder att dom bättre står emot färgförändringar med tiden och vid exponering av ljus. 

Studiefärger håller god kvalitet men för att kunna hålla ett lågt enhetligt pris så använder man alltså lite färre pigment och ibland pigment av något enklare kvalitet.   

Kopp eller tub? Att jobba med koppar kan kännas mer praktiskt då man kan hämta upp färgen med penseln direkt från koppen. Med tuber kan man däremot använda mer färg direkt på penseln och pappret och jobba mer flödigt.  

SCHMINCKE Horadam Aquarell

Horadam är en akvarellfärg av högsta konstnärskvalitet. 139 kulörer i halv- och helkoppar, 5ml och 15ml tuber. Färgerna håller högsta möjliga ljusäkthet. 68 kulörer är singelpigment vilket är idealet för färgblandning. Varje kulör är optimerad enligt en unik formula.

Winsor & Newton Professional

Världsberömd akvarellfärg av högsta konstnärskvalitet. Uppfyller högt ställda krav i form av pigmentrenhet, ljusäkthet, och beständighet. Finns i halvkopp, helkopp och tub i 5ml, 14ml och 37ml. 

St Petersburg White Nights

St. Petersburgs färgfabrik har varit i drift sedan 1934 och började som ett samarbete mellan Sovjetiska konstakademin och konstnärernas fackförening. Färgfabriken har varit de ryska konstnärernas huvudleverantör av färg under hela 1900-talet.

White Nights akvarell finns på helkopp samt på 10ml tuber. 

W&N Cotman

W&N Cotman studieakvarellfärg innehåller 40 olika kulörer på ½ kopp och 8ml tuber. Färgerna är noga utvalda då de skall vara lätta att använda och att blanda. Cotman består av beständiga pigment. Idealisk för nybörjare och konstnärer som önskar ett ekonomiskt alternativ.

Skolakvarell

En utmärkt skolkvalitet. Tillverkad av rena, fint rivna pigment i gummi arabicumlösning. Finns i metallåda med 12 kulörer. Alla färger i lådan är också tillgängliga som refill i fp om 12 st.

Filtrera

Schmincke HORADAM® AQUARELL

See all

Schmincke Horadam Special Edition

See all

Winsor & Newton Professional

See all

St Petersburg White Nights

See all

Schmincke Aqua Drop

See all

W&N Cotman

See all

Skolakvarell

See all