Oljefärg

Oljefärg

Oljefärg, en färg med lyster, glans och mångsidighet, som har tilltalat konstnärer sedan medeltiden. År 1841 kom de första färgtuberna vilket gjorde färgen mer lättillgänglig. 

Oljefärg tillverkas av fint rivet pigment som blandas med oljor och hartser. Färgerna kan vara opaka, transparenta eller halvtransparenta, och målas tjockt eller tunnt, genom spädning med medium såsom linolja eller förtunning.

Oljefärg torkar i regel långsamt, vilket gör det möjligt att arbeta med ett och samma motiv under lång tid.

Olika typer av oljefärger

Färger med konstnärskvalitet har högst pigmentinnehåll, ljusäkthet, samt störst valöromfång, vilket gör att de håller längre och bleks mindre av solljus. Studiekvaliteerna har något lägre pigmenthalt och ligger således i en lägre prisklass.

Vi har även en rad fernissor samt oljefärgsmedium, som kan användas för att göra färgen tunnare, tjockare, förlänga eller förminska torktiden och på andra sätt påverka resultatet.

Hur man väljer oljefärg

Studiekvalitet som tex Winton, Georgian eller College oil är goda kvaliteter att börja måla med. och det allra enklaste sättet att komma igång är att köpa ett färdigt färgset där kulörerna redan är utvalda. I färdiga färgset får man oftast en väldigt bra grundpalett att starta med som vanligtvis innehåller grundfärgerna gult, rött och blått och även vitt, svart och någon jordfärg. 

Om du söker högre kvalitet så hittar du det i bl a Beckers "A" serien, Schminckes Norma och Master Class. Dessa serier har högsta kvalitet och koncentration av pigment med hög ljusäkthet som ger en beständig oljefärg.  

Vattenspädbar olja (Artisan) är ett jättebra alternativ för dem som inte vill använda klassisk oljefärg som förtunnas med lösningsmedel. Den vattenspädbara oljan kan man alltså förtunna med vatten men fungerar i övrigt som vanlig oljefärg.

Oljefärger som säljs av IB WAHLSTRÖM

SCHMINCKE NORMA® Professional

I Normaserien finns 84 kulörer, varav 27 transparenta. Enbart pigment med högsta ljusäkthet (4+5 stjärnor). 

Torkningen sker jämnt och konsistensen är lika för alla kulörer. Färgen är maximalt dryg genom högsta möjliga pigmentkoncentration. 

Alla 84 kulörer finns i 35ml-tuber, 48 kulörer finns i 120ml-tuber och 12 kulörer i 200ml-tuber. 5 liters-burkar finns som beställningsvara.

En mångsidig oljefärg som passar alla målningstekniker.

BECKERS "A"

Beckers ”A” är ett svenskt varumärke med produkter av högsta konstnärskvalitet.

Redan 1912 lanserades Beckers Normalfärg, en oljefärg som uppfyller de sju äkthetskraven om beständiga färger. Idag finns det 44 pigmentstarka, rena kulörer av oljefärgen

Beckers Normalfärg finns i 44 kulörer i 37ml och i 31 kulörer i 150 ml tub samt vitt på 500ml burk.

ST PETERSBURG MASTERCLASS

Den främsta ryska oljefärgen, den har bl. a. använts vid restaureringsarbeten av Ermitaget.

Master Class-serien ger en bred palett, med rena ljusäkta pigment som garanterar målningens hållbarhet. Varje färg innehåller oftast bara ett pigment som bidrar till en mycket ren och ljusäkta oljefärg. Ett bra alternativ för dig som söker jordiga och violetta kulörer vilket MasterClass har gott om. Till skillnad från andra oljefärger känns MasterClass något "oljigare" och mjukare att måla med.

Finns i 48 olika kulörer, tubstorlek 46ml

W&N ARTISAN VATTENSPÄDBAR OLJA

Winsor & Newton Artisan är en vattenlöslig oljefärg gjord på en blandning av lin- och safflorolja som modifierats för att kunna tunnas ut med vatten. 

Artisan uppför sig som en vanlig oljefärg, men några lösningsmedel behövs inte, vilket underlättar för den som vill måla hemma, för skolor och kurser.

Du kan tvätta penslarna med tvål och vatten, och spä ut färgen med vatten.

Artisan har även flera specialanpassade medium och oljor för att nå olika effekter. Snabbtorkande, glans- och transparensmedium, impasto, mm. Medier finns i slutet på listan.

DALER-ROWNEY GEORGIAN oil

Daler Rowney grundades år 1783 i London och är uppkallat efter George Rowney. 

Georgian Oil är en klassisk oljefärg med god studiekvalitet. Den innehåller briljanta färger som ger en jämn färgkonsistens från vått till torrt, med god prestanda och finish.

Finns i 54 kulörer.
Hög pigmentering, innehåller traditionella pigment som cadmium och kobolt
Exceptionellt permanenta och lysande färger
Ytan är torr efter 4 till 5 dagar
24 enskilda pigmentfärger
Alla färger är klassade som permanenta **** eller normalt permanenta ***
Smidig och smörig konsistens, perfekt för att experimentera med olika borst- och knivtekniker 

DALER-ROWNEY GEORGIAN Water Mixable oil

Georgian Water Mixable Oil är en vattenlöslig oljefärg som gör det möjligt att måla utan starka lösningsmedel. Georgian WMO* har en hög koncentration pigment, utmärkt ljusäkthet (3*) och en mjuk konsistens.

Den löser sig enkelt med vatten och eftersom den inte innehåller lösningsmedel passar den utmärkt för inomhusmiljö eller i klassrummet där traditionell oljefärg har för stark lukt. 

I sortiment finns 40st 37ml och 30st 200ml

SCHMINCKE COLLEGE OIL

Prisvärd oljefärg av studiekvalitet från Schmincke, med fin smörig konsistens. 

Finns 24 kulörer på 200ml tuber. En prisgrupp för alla kulörer, inklusive guld och silver

SENNELIER OIL STICK

Senneliers Oil sticks av högsta konstnärskvalitet, är en mycket lätthanterlig oljefärg i form av stora kritor.
 
Oil stick-kritornas form och smidiga användning, öppnar nya möjligheter att "teckna" inom oljemåleriet. Kritorna är sammansatta av rena, koncentrerade pigment, vegetabiliska oljor och mineraliskt vax. 
 
Kan användas ensamma, eller tillsammans med traditionella oljefärger. 
 
Före användning måste ythinnan på oljekritan tas bort med lösningsmedel eller med en kniv. Hinnan bildas på nytt på ett par dagar, vilket skyddar och konserverar färgen. 

Vi har även en rad fernissor samt oljefärgsmedium, som kan användas för att göra färgen tunnare, tjockare, förlänga eller förminska torktiden och på andra sätt påverka resultatet.

Filtrera

Schmincke Norma® PROFESSIONAL

See all

St Petersburg MasterClass

See all

Beckers "A"

See all

Daler-Rowney Georgian Oil

See all

Georgian Water Mixable Oil Colour

See all

W&N Artisan vattenspädbar olja

See all

Schmincke College Oil

See all

Sennelier Oil Stick

See all