Oljefärg

Oljefärg

Här hittar du all vår oljefärg för konstnärer såväl som för dig på hobbynivå. Oavsett vilken nivå du är på med ditt målande, kan du vara säker på att vårt sortiment innehåller oljefärger och konstnärsmaterial som passar din stil och motsvarar dina önskemål. Vi har ett generöst sortiment som ger dig många valmöjligheter. Välkommen till oss för att köpa oljefärg!

 

Köpa oljefärg för konst – välj rätt sort

 

Högsta konstnärskvalitet och studiekvalitet

När det kommer till oljefärg och konst, har färgtillverkare gjort skillnad mellan olika typer av oljefärg och delat in dessa i två kategorier: ”högsta konstnärskvalitet” och ”konstnärskvalitet”. Det sistnämnda benämns ibland som ”konstnärsfärg av studiekvalitet”. Så hur vet man vilken man ska välja? Du kan använda oljefärgens pris som ett riktmärke för dess kvalitet och nedan kan du läsa lite mer ingående om vad som särskiljer de två kategorierna.

  • Oljefärg av högsta konstnärskvalitet tillverkas av de bästa och dyraste pigmenten för varje kulör. Därför varierar priset på kulörerna inom en och samma serie. Dessa oljefärger har den allra bästa färg- och ljusäktheten och finns i många kulörer. Några fantastiska konstnärsfärger är Beckers ”A”, Schminke Norma Professional och St Petersburg Masterclass.
  • När det gäller oljefärg av studiekvalitet har tillverkaren ersatt de dyrare pigmenten med billigare substitut. Därför kostar alla kulörer i en och samma serie lika mycket. Dessa oljefärger har bra färg- och ljusäkthet, men finns ofta i färre kulörer. Två välkända studiefärger är Daler-Rowney Georgian Oil och Schminke College Oil.

 

Vattenbaserad oljefärg

Vattenbaserad oljefärg är enkel att tvätta bort innan den hunnit torka. Du kan välja denna typ av färg när du vill undvika starka lösningsmedel vid rengöring. Vattenbaserad oljefärg uppför sig annars precis som vanlig oljefärg. Testa gärna W&N Artisan vattenspädbar olja som är lätt att tvätta bort med tvål och vatten.

 

Oljekritor

Oljekritor är oljefärg i stiftform som ger dig möjlighet att använda andra tekniker jämfört med när du målar med pensel. Det går fint att blanda kritorna med vanlig oljefärg.

 

Vanliga frågor och svar

 

Vad är oljefärger?

Oljefärg för konstnärer tillverkas av fint rivet pigment som blandas med oljor och hartser. Färgerna kan vara opaka, transparenta eller halvtransparenta och går att manipulera med hjälp av oljemedium och förtunning för oljefärg.

 

Varför måla med olja?

Oljefärgens lyster, glans och mångsidighet har uppskattats av konstnärer sedan Medeltiden. Eftersom oljefärg har lång torktid passar det bra att använda dem när du vill ha gott om tid på dig med ett motiv, eller möjlighet att göra korrigeringar.

 

Vad innebär pastosa färger?

Pastosa färger är tjocka och krämiga, vilket kan ge oljemålningen ett djup eller tredimensionalitet när den målas på med ett tjockt lager.

 

Kan man blanda akryl och oljefärg?

Nej, du kan inte blanda akryl och oljefärg. Däremot kan du måla med olja ovanpå torr akrylfärg. Åt andra hållet, det vill säga om du skulle måla med akryl på torr oljefärg, riskerar du att färgen släpper. Du hittar hela vårt utbud av akrylfärg här.

 

Hur lång tid tar det för oljefärg att torka?

Oljefärg brukar ha en torktid på runt 1–2 veckor beroende på märke. Du kan ofta måla över den redan efter en vecka och om du vill förkorta torktiden kan du tillsätta ett oljemedium som påskyndar processen.

Schmincke Norma® PROFESSIONAL

See all

Rembrandt Oil

See all

Beckers "A"

See all

Cobra Artist Watermixable Oil

See all

Georgian Water Mixable Oil Colour

See all

Cobra Study Watermixable Oil

See all

W&N Artisan vattenspädbar olja

See all

Daler-Rowney Georgian Oil

See all

Schmincke College Oil

See all

Sennelier Oil Stick

See all

St Petersburg MasterClass

See all